Föreningen inbjuder minst en gång per år medlemmarna att lämna in sin honung för bedömning för att få kontrollerat att honungen behandlats på ett riktigt sätt.
Kontrollen ska uppfylla ett antal krav på renhet, vattenhalt, konsistens, lukt, smak, färg och även förpackning.
Ett godkänt resultat vid honungsbedömningen är ett måste för att biodlaren ska kunna beställa Biodlarnas (SBR) välkända etikett samt att få ett kvalitets intyg på honungen.
Den 17 aug efter Bondebackadagen har du möjlighet att få din honung bedömd.
Burken lämnar du till Peter Gottwald som finns på plats på Bondebacka
Burken ska vara utan etikett och i den förpackning du tänkt leverera honungen i.
Du ska ha fyllt i bedömningskortet med dina kontaktuppgifter och kryssa i om bihusesyn är gjord samt intyga att du hanterat honungen från kupa till burk.
Du kan ladda ner blanketterna från länken nedan.
Har du inte möjlighet att skriva ut bedömningskortet så finns det att få.
Honungsbedömningskommitten:
Elke Myrhede
Torbjörn Karlsson
Ewa Hagström
Annika Linder
Vill du veta vad som gäller vid honungsbedömningen och hur den går till:
https://www.biodlarna.se/honungsbedomningsreglemente